Recepty ZM
EDIINA AMBROSIE
Do ambrosie můžete přidat například i na plátky nakrájený banán, půlku grepu nebo jiné ovoce. V základě ale obsahuje pouze dvě přísady, a to pomeranče a nadrobno rozkrájený kokos. Tady je recept na klasickou verzi, kterou má Edie nejraději.
Přísady:
3 pomeranče
moučkový cukr (dle chuti)
hrneček hrubě mletého kokosu (nebo na hoblinky nakrájený čerstvý kokos)
Postup:
1. Oloupejte pomeranče a rozdělte je na měsíčky. Ty vložte do misky a vymačkejte z nich trochu šťávy. Slupičky se zbytky pomeranče nevyhazujte!
2. Pomeranč, který vám ve slupkách zbyl, vyloupejte a vložte na dno sklenice, můžete lehce posypat cukrem. Další vrstvu vytvoříte s pomocí kokosu a to opakujete, dokud sklenici téměř celou nezaplníte. Lehce zalijte pomerančovou šťávou a dejte na 4 hodiny vychladit do lednice.
3. Podávejte chlazené!
BREEINY OTRUBOVÉ MUFFINY S ANANASEM
Otrubové muffiny jsou skvělé jako zdravá snídaně. Díky ananasu zůstanou muffiny příjemně vlahé a dodávají pokrmu jakousi záhadnou příchuť. Muffiny jdou skvěle rozdělit a jsou naplněny pomerančovou marmeládou.
Přísady:
hrnek rostlinného oleje (+ další na vymazání formiček)
½ kg ananasu se šťávou v plechovce nebo čerstvý
hrnek hrubě mletých pšeničných otrub
hrnek polohrubé mouky
hrnek světle hnědého cukru
hrnek pšeničné mouky
prášek do pečiva
lžička soli
lžička mleté skořice
mleté nové koření (podle libosti)
hrnek mléka
hrnek melasy
2 vejce
Postup:
1. Rošt umístěte doprostřed a předehřejte troubu na 190 °C. Vymažte formičky rostlinným olejem.
2. Ananasovou šťávu nechte přes sítko odkapat. Poté vezměte lžíci a vymačkejte z ananasu, který vám zůstal v sítku, co nejvíce šťávy. Šťávu už dál nebudete potřebovat.
3. Smíchejte otruby, polohrubou mouku, hnědý cukr, pšeničnou mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici a nové koření. Pomocí dlaní úplně rozdrobte hnědý cukr a pak celou směs důkladně promíchejte.
4. V další nádobě ušlehejte dohromady mléko, olej, melasu, vejce a vyždímaný ananas. Tuto směs přidejte k té suché a s pomocí rukou vypracujte těsto.
5. Těsto rozdělte do formiček. Pečte dokud muffiny nemají na povrchu světle hnědou barvu – asi tak 20 minut.
6. Podávejte až po vystydnutí.
SUSANINO VEGETARIÁNSKÉ CHILI
Přísady:
3 polévkové lžíce rostlinného oleje
2 středně velké (obyčejné) cibule nakrájené na kostičky
1 velká červená paprika, z které vyndáme jadérka a nakrájíme na kostičky
2 středně velké mrkve, které očistíme a nakrájíme na kostičky
6 prolisovaných stroužků česneku
500 g žampionů zbavíme vrchní slupky a nakrájíme na tenké plátky
lžička soli
2 lžičky mletého čili koření
lžička sušeného koriandru
lžička mletého kmínu
lžička sušeného oregana
800 g rajčat v plechovce se šťávou a nakrájených na kostičky
850 g červených fazolí v plechovce (slijeme šťávu a fazole propláchneme vodou)
hrneček nadrobno nasekaného čerstvého koriandru
hrnek kysané smetany
1 střední červená cibule nasekaná nadrobno
Postup:
1. Rozehřejte olej ve velké pánvi. Přidejte cibule (obyčejné), červenou papriku, mrkve a česnek a smažte, dokud cibule nezezlátne (asi tak 8 minut).
2. Do směsi vmíchejte houby, osolte a smažte, dokud se šťáva z hub nevyvaří. Pak okořeňte čili, koriandrem (sušeným), kmínem a oreganem. Zamíchejte. Přidejte rajčata i se šťávou a přiveďte k varu. Přiklopte a pozvolna vařte, dokud zelenina nezměkne (okolo 10 minut).
3. Ke směsi nasypte fazole a prohřejte je. Poté přidejte čerstvý koriandr.
4. Podávejte horké ve velkých miskách, zalité kysanou smetanou a posypané červenou cibulí.
LYNETTIN BRAMBOROVÝ RENDLÍK
Přísady:
hrnek kuřecího vývaru (můžete použít i bujón)
hrnek nízkotučné smetany (nejlepší: na vaření)
2 velké červené brambory (mohou být i žluté)
1 pórek nakrájený na tenká kolečka
sůl a čerstvě mletý černý pepř
hrnek strouhanky
hrnek strouhaného sýra (tučnějšího)
Postup:
1. Rošt umístěte doprostřed a předehřejte troubu na 170 °C. Nalijte kuřecí vývar a smetanu do zapékací mísy.
2. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky a přidejte je do zapékací mísy. Brambory pokryjte pórkem, jemně okořeňte pepřem, osolte a vše dobře promíchejte. Pečte asi 25 minut.
3. Posypte brambory strouhankou a dobře promíchejte. Ochutnejte a podle chuti dosolte či přidejte pepř. Posypte sýrem. Pečte do doby, než se na povrchu vytvoří krásně zlatohnědá vrstva sýra, asi tak 15 minut. Před podáváním nechte 5 minut odstát.